Kuori

2 dl kylmää vettä

1 tl suolaa

2 dl vehnäjauhoja

3 dl ruisjauhoja

Täyte 1

Riisipuuro pakkauksen ohjeen mukaan

Täyte 2

Perunamuusi

Keitä riisipuuro ja / tai perunamuusi ja anna jäähtyä.

Sekoita kuoritaikinan aineista tasainen ja notkea taikina. Leivo taikinasta tanko ja jaa se 20 palaan. Pyöritä palat palloiksi ja painele litteiksi kakkaroiksi. Peitä kelmulla etteivät kuivu. Kaaviloi piirakkapulikalla ohuiksi pyöreiksi kuoriksi. Käytä melko runsaasti jauhoja ( ruis ). Harjaa liiat jauhot pois päältä ja levitä täytettä kuoren päälle niin että täyte ulottuu päihin asti. Taita reunat täytteen päälle ja rypytä.

Paista uunissa 300 asteessa n. 15 min

Voitele kuumat piirakat voi / vesiseoksella molemmin puolin. Nosta piirakat lautaselle ja hauduta niiden kuori pehmeäksi liinan tai muovikelmun alla.

20141211_095918~2.jpg

Tästä määrästä tulee 20 piirakkaa. Itse teen vähintään viidenkertasen kuoritaikinan. Piirakat voi myös pakastaa ennen paistoa, näin niistä ei tule vetisiä. Kypsät piirakat pakastuksen jälkeen murenevat ja ovat vetisiä joten en suosittele. Pakasta piirakat esim. tarjottimen päällä vieretysten ja kun ovat jäätyneet niin pussita ja laita leivinpaperia väliin etteivät takerru toisiinsa kiinni! Pakkasesta sitten suoraan pellille ja kuumaan uuniin, paiston jälkeen voitelu ym. edellä mainitut ohjeet. Munavoi tietysti kruunaa tämän herkun!

 

20141211_182852~2.jpg

Esijäädytetyt piirakat pussitusta vailla pakastimeen menossa.

20131223_150629.jpg

Valmiiksi paistettuina