10 - 11 dl hiivaleipäjauhoja

1 pss kuivahiivaa

2 tl suolaa

1 rkl ruokosokeria

1 rkl chilirouhetta

6 dl vettä ( 42 asteista )

½ dl oliiviöljyä

Laita koneen taikinakulhoon kaikki kuivat aineet ja sekoita. Lisää vesi ja loppuvaiheessa öljy. Anna koneen vaivata taikinaa 10 min. Kohota vedottomassa paikassa liinan alla peitettynä 30 min. Vaivaa leivinpöydällä ilmakuplat pois ja jaa taikina kolmeen yhtä suureen osaan ja leivo näistä pitkät pötköt jotka jaat sitten samansuuruisiksi paloiksi. Pyörittele sämpylöiksi ja kohota liinan alla n. 20 min. Voitele vedellä / maidolla ja ripottele pinnalle chilirouhetta / unikonsiemeniä.

Paista 225 asteessa 10 - 15 min

Anna sämpylöiden pehmetä liinan alla

20140805_233501.jpg

Erimakusia sämpylöitä saat kun lisäät taikinaan esim. sipulisilppua, valkosipulia, porkkanaa, kaurahiutaleita ym. hiutaleita, pinaattia, juustoraastetta tai villiyrttejä. Itse leivon usein nimenomaan sipulisilpun kanssa, käytän myös paljon villiyrttejä joita alkukesästä aina keräilen pakastimeen. Olen käyttänyt myös metsäsieniä hienoksi silputtuna sekä myös lantturaastetta. Jos käytät hiutaleita niin vähennä jauhon määrää saman verran! Myös perunamuusia voi käyttää sekä myös puuron " jämiä ", vain mielikuvitus tässäkin rajana! Mehevyyttä saa nimenomaan juuresraasteista.